Hindoe Uitvaart

Hindoe Uitvaart


Het hindoestaanse geloof heeft een zeer oude traditie van uitvaartrituelen, gebaseerd op de Veda’s, de oudste religieuze geschriften.
In de loop van de tijd zijn veel verschillen ontstaan, afhankelijk van de stroming en regio, maar de basis blijft overal gelijk.
De grootste groep Hindoestanen in Nederland is van Surinaamse afkomst.


Wedergeboorte


Hoewel het hindoeïsme een smeltkroes is van religieuze stromingen, geloven alle Hindoestanen in reïncarnatie.
De gedachte is dat de mens een kringloop van wedergeboortes doormaakt om uiteindelijk met Brahman, de oerenergie of oerkracht, herenigd te worden.  Hindoestanen kiezen vrijwel altijd voor een crematie omdat dit de snelste manier voor het lichaam is om terug te keren tot de bron.


Voor de Uitvaart


Traditioneel sterft een Hindoe thuis, omringd door nabestaanden en meestal in aanwezigheid van de pandit, de priester.
Van de zestien overgangsrituelen binnen het hindoeïsme, de sanskara’s, is er één belangrijk als overlijdensritueel.
Een mannelijke nabestaande, bij voorkeur de oudste zoon, giet een druppel heilig water in de mond van de stervende.
Dit water is symbool van leven, vergankelijkheid en oneindigheid.
Na het overlijden legt de familie de overledene bij de ingang van het huis, het hoofd naar het zuiden gericht.
Dit symboliseert het terugkeren in de schoot van Moeder Aarde. Men wast en versiert de overledene volgens oude tradities.
Dit gebeurt bij voorkeur thuis, maar om praktische redenen ook vaak in een uitvaartcentrum. Traditioneel is een overleden man in een speciale doek gekleed, maar tegenwoordig ook wel in een pak.
Een vrouw krijgt een sari aan.


De Uitvaart


Van het uitvaartcentrum gaat de rouwstoet langs het huis van de overledene en dan naar het crematorium.
De publieke ceremonie gebeurt vaak aan het eind van de dag, omdat een hindoestaanse uitvaart vaak langer duurt dan andere.
De pandit leidt een dienst met rituele offeringen, mantra’s en gebeden.
De aanwezigen lopen aan het eind langs de open kist en leggen er bloemen, bloemblaadjes of rijstballetjes in.
Hierna sluit de familie de kist. Gewoonlijk blijven alleen mannelijke directe nabestaanden achter om de verbranding op rituele wijze in gang te zetten.
De oudste zoon van de overledene voert een ‘doodskus’ uit, om het lichaam symbolisch in brand te zetten.
Dit doet hij door vijf maal met een brandende diya (lampje) de mond van de overledene aan te raken, terwijl hij om de kist loopt.

• Binnen 36 uur crematie
• Dienstverlening door een Pandit                             
• As-verstrooiing op zee/strooiveld
• Pooja saman


 
Hypotheken

De hypotheek wordt geheel op uw persoonlijke wensen afgestemd. Een hypotheek is dan ook iets persoonlijks, er gaan er geen 13 van in een dozijn. Wij leveren dan ook maatwerk! Adviesburo Alert heeft alleen maar specialisten in huis, die weten hoe een hypotheek moet worden samengesteld. Lees meer...

Pensioenen

"Pensioen, dat wordt toch voor mij geregeld?". "Mijn pensioen is 70% van mijn laatste salaris!". "Maar hoe zit het nu werkelijk met mijn pensioen?". "Dat wordt toch door de overheid geregeld". Dit zijn veel gehoorde uitspraken. Lees meer...

Verzekeringen

Adviesburo Alert verzekeringen heeft meer dan 90% van de administratieve werkzaamheden geautomatiseerd ,omdat u zelf de juiste gegevens invult kunnen wij snel kunnen reageren op uw vraag of schademelding. Alle communicatie verloopt in principe via internet en/of e-mail. Lees meer...

Uitvaart

We denken er liever niet aan, maar eens komt er een dag dat u komt te overlijden. Dit kan op oudere leeftijd zijn, maar ook jongere leeftijd. Bij overlijden moet natuurlijk een uitvaart of crematie geregeld worden! Dit kost een hoop geld, gemiddelde uitvaart kost al gauw tussen de €6500.- en de €9000,- Lees meer...

Lenen

Wij zorgen ervoor dat u uw oude te dure lening(en) kan omzetten tegen één goedkopere lening. Natuurlijk kunt u bij ons een nieuwe betaalbare lening aanvragen. Wij van Adviesburo Alert bieden u een lening aan zonder kleine lettertjes, Onze leningen zijn volledig transparant. Lees meer...